Olej lniany to produkt otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum). Znany jest od zarania dziejów, a pierwsze wzmianki o nim pojawiały się już w starożytnym Egipcie. Dziś olej lniany cieszy się szczególną popularnością, dzięki swoim cennym właściwościom. Stosowany jest jako tłuszcz jadalny w gastronomii, a także często używany jest do celów przemysłowych. Olej lniany tłoczony na zimno zawiera wiele cennych właściwości odżywczych, które wykazują wysokie walory zdrowotne. Ceniony jest również za swój charakterystyczny smak i aromat.
Jak produkowany jest olej lniany tłoczony na zimno?
Olej lniany otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno. Oznacza to, że w żadnym etapie produkcji nie jest on poddawany temperaturze powyżej 40’C. Dzięki temu zabiegowi możliwe jest zachowanie jego cennych właściwości sensorycznych oraz zdrowotnych. Co zawiera w składzie olej lniany tłoczony na zimno? Olej lniany tłoczony na zimno to źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Kwas alfa-linolenowy (omega-3) stanowi nawet do 60% składu. Pozostałe kwasy tłuszczowe występujące w największej ilości to kwas linolowy (omega-6) i kwas oleinowy (omega-9). Olej lniany zawiera również nieznaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Przechowywanie: Olej lniany tłoczony na zimno należy przechowywać w zimnym miejscu, najlepiej w lodówce w temperaturze ok 10’C. Ważne jest, aby nie był on wystawiany na działanie promieni słonecznych (należy więc przechowywać go w zacienionym miejscu, w opakowaniach z ciemnego szkła).
Zastosowanie: Olej lniany tłoczony na zimno przeznaczony jest wyłączenie do spożywania w „na zimno”. Może być spożywany bezpośrednio lub stanowić składnik sałatek, surówek, koktajlów, czy dodatków do pieczywa. Nie nadaje się do smażenia, pieczenia i poddawania działaniu wysokiej temperatury.
Termin przydatności do spożycia: Olej lniany tłoczony na zimno wykazuje przydatność do spożycia do 3 miesięcy od daty produkcji.